Uncategorized

School en gemeente ondertekenen overeenkomst

Het model dat Zon@School toegepast is uniek in Nederland. Op diverse plaatsen wordt in Nederland geëxperimenteerd door bewoners-collectieven om gezamenlijk zonnepanelen te installeren op andermans dak. Door allerlei wetten is dit juridisch ingewikkelde materie. Normaliter zit er daarom een bedrijf tussen dat alle zorgen op zich neemt. De administratiekosten maken dit soort projecten al snel duur en verliesgevend voor deelnemers.

Het Zon@School contract is een drie-partijen overeenkomst tussen de overkoepelende scholenstichting KPOA, de gemeente Amersfoort en de Coöperatie Zon@School. Het maakt De KPOA van het moment van plaatsing direct eigenaar van de zonnepanelen. Basisschool De Kubus wekt daardoor zelf zijn eigen elektriciteit op.

De investering wordt door coöperatie Zon@School gedaan met behulp van al haar leden. Stap voor stap betaalt de school met een jaarlijkse bijdrage het systeem af aan de coöperatie. Deze bijdrage is gelijk aan de besparing op haar eigen elektriciteitsrekening. Dit gaat 23 jaren door. Het systeem zelf kan wel 40 jaar mee. Alle jaren extra zijn winst voor de school.

Als de energieprijzen stijgen bespaart de school meer op haar elektriciteitsrekening en dus betaald ze ook meer af. Als de energieprijzen stijgen maken de deelnemers van de coöperatie dus een kleine wint. om te voorkomen dat de school teveel zou betalen als de prijzen flink stijgen is een maximum tarief afgesproken. De school heeft dus ook als extra een prijsgarantie.

Zon@School biedt naast de levering van het systeem ook de mogelijkheid aan scholen voor een lesprogramma over zonne-energie. Hiervoor werkt de coöperatie samen met Duurzaam Soesterkwartier en PicoSol.

Met dank aan de gemeente en aan basisschool De Kubus is de wijk Soesterkwartier weer een beetje duurzamer geworden.

Comments Off on School en gemeente ondertekenen overeenkomst